ZAPISZ SIĘ
NA KURS



Zrób pierwszy krok …

NAJBLIZSZY KURS

Strona główna | Kurs podstawowy


KURS DOMOWEGO MASARSTWA 29 listopada – 1 grudnia 2024

Kurs domowego masarstwa obejmuje poznawanie oryginalnych, starych receptur i nowych technologii masarskich. Niektóre z nich są chronione przed zapomnieniem i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na kursie podstawowym można nauczyć się wyrobu wędlin domowym sposobem. Jest to bardzo przydatne w dobie wysoko przetwarzanych wyrobów masarskich, których jakość jest zaniżana, aby obniżyć koszty produkcji. Zdobyta wiedza teoretyczna i praktyczna z pewnością odmieni dotychczasowy sposób życia i odżywiania.

Kursy domowego masarstwa to przede wszystkim dobra zabawa połączona z nauką, podczas której swoją wiedzę przekażą pasjonaci w tej dziedzinie. Wiedza ta jest niezwykle cenna, gdyż gromadzona była przez lata i oparta na wielu metodach prób i błędów. W konsekwencji tych działań doskonale wiemy jak wykonać znakomitej jakości wędliny. Wędliny, pozbawione konserwantów i wszystkich szkodliwych dodatków. W czasie kursu uczestnicy nauczą się w jaki sposób doprawić mięso i jak wydobyć jego naturalny smak. Po przejściu kursu uczestnicy będą mogli samodzielnie wykonywać domowe wędliny przewyższające jakością i smakiem wszystkie te, oferowane w sklepach.

Dodatkowo możliwość relaksu nad stawem w Spa Ruska Bania (korzystanie z jacuzzi i sauny parowej)

Kursanci mają zapewnione fartuchy, jednorazowe rękawiczki oraz obuwie zmienne. Prosimy zaopatrzyć się w ciepłą odzież.

W programie kursu:

– nauka rozbioru półtuszy,
– nauka wyrobu:
  • kiełbasy białej
  • kiełbasy czosnkowej
  • kaszanki

– nauka przygotowania, peklowania i wędzenia:

  • polędwicy
  • szynki
  • baleronu
  • boczku
  • schabu

Kurs prowadzi znany praktyk masarstwa Mistrz Paweł.

Zapraszamy!!!

Ważna informacja! Minimalna ilość uczestników niezbędnych do odbycia się kursu to 4 osoby. Organizator Folwark Wrzosówka Sp. z o.o. zastrzega sobie możliwość odwołania/przełożenia kursu w razie nie osiągnięcia minimum uczestników.

Ilość miejsc ograniczona.

Harmonogram

1 dzień.
12.00 Przyjazd
13.00 Rozpoczęcie kursu
18.30 Obiadokolacja

2 dzień
8.30 Śniadanie
9.45 Kurs
13.30 Lunch
17.30 Obiadokolacja

3 dzień
8.30 Śniadanie – degustacja wyrobów i podsumowanie kursu
11.00 Wyjazd



INFORMACJE:

TERMIN: 29 listopada – 1 grudnia 2024

PROWADZĄCY: Mistrz Paweł

CZAS TRWANIA: 3 dni / 2 noce

CENA:
2980 zł / os.
980 zł / weekend / os. towarzysząca nie biorąca udziału w kursie

Podana cena jest ceną za 1 miejsce w pokoju dwuosobowym.

W pakiecie:
– 3 dni ( dwa noclegi ) w komfortowych pokojach w Holiday Home Folwark Wrzosówka,
– pełne wyżywienie: 2 śniadania, 2 obiadokolacje, lunch, kawa, herbata, woda, soki,
– paczka z własnoręcznie zrobionymi swojskimi wędlinami (około 8 kg),
– oprawiony CERTYFIKAT (zaprojektowany i przygotowany do powieszenia na ścianie),
– skoroszyt z ekopapieru o pełnym pakiecie receptur z kursów
– korzystanie z jacuzzi i sauny parowej w SPA Ruska Bania.