KURSY DOMOWEGO MASARSTWA W FOLWARKU WRZOSÓWKA powstały z wielkiej pasji i zamiłowania do produktów typu slow food.
W przeciągu kilku ostatnich lat zauważamy jak niebywale rośnie zainteresowanie ekożywnością a konsumenci są coraz bardziej ciekawi całego procesu wytwarzania produktów, które finalnie trafiają na nasze stoły. Dokonujemy coraz bardziej świadomych wyborów i to już nie moda nami kieruje a styl życia w duchu myśli: ,,Wiesz co jesz, wiesz co kupujesz”.
Od dłuższego czasu staramy się podawać naszym gościom własnoręcznie tworzone ,,specjały”, jak i zaopatrywać nasz folwarczny stół w produkty z małych gospodarstw rolnych… Przy okazji posiłków nasi goście często wspominali, iż byliby zainteresowani warsztatami tradycyjnego wyrobu wędlin gdzie nie tylko mieliby wpływ na efekt końcowy ale uczestniczyliby w całym procesie, zaczynając od podziału mięsa poprzez przygotowanie do wędzenia czy suszenia wyrobów. Nie zapominając przy tym o dobrej zabawie i nabytej nowej umiejętności czy wiedzy jak i mile spędzonym czasie przy wspólnym stole…I tak też narodził się pomysł który obecnie doczekał się realizacji.
Szkolenie prowadzą zaprzyjaźnieni z Folwarkiem Wrzosówka rzemieślnicy o ponad dwudziestoletnim doświadczeniu a kursy odbywają się w naszej przetwórni, która przeszła wszystkie potrzebne kontrole i została przygotowana pod okiem fachowców oraz wyposażona w profesjonalny sprzęt.
Kultywowanie Tradycyjnego wyrobu wędlin i wytwarzanie produktów wysokiej jakości to nasz kolejny projekt, który rozszerza bogatą ofertę atrakcji w Folwarku Wrzosówka. Aktualnie ,,Folwark Wrzosówka” oraz Spa ,,Ruska Bania” mają zaszczyt być pionierami w naszym kraju tworząc wraz z wami miejsce, które ma pełen wachlarz ofert dla grup i klientów indywidualnych.
Zapraszamy do pobytu w tym wyjątkowym miejscu i skorzystania z naszego sklepiku z ciekawymi smakami i naszymi specjalnymi oraz luksusowymi produktami jak np. jagnięcina z własnej hodowli.
Zainteresowanych informujemy, iż jest również możliwość wykupienia Vouchera podarunkowego na pobyt wraz z kursem.
P.S.
Już teraz planujemy aby w przyszłości rozszerzać ofertę warsztatów kulinarnych min. o kursy pieczenie chleba.
Żyjmy świadomie w zgodzie z naturą i z nurtem Slow Food.
Studio Kulinarne w Folwarku Wrzosówka